Mijn avontuur is begonnen

Blijf op de hoogte en volg Annemiek

26 Augustus 2012 | Hong Kong, Hong Kong

Lieve mensen in Nederland of op andere plekken op de wereld,

Ik ben veilig aangekomen in Hong Kong en ben hier inmiddels 3 en een halve dag. Het voelt als veel langer maar aan de andere kant ook weer niet, heel dubbel. Ik heb al veel gezien, veel indrukken dus hiervan een "kort" overzicht. Ik heb geprobeerd het beperkt te houden, maar helaas is dit mislukt. Als het te lang is hoor ik het graag, tot die tijd blijf ik lekker veel typen:) Veel leesplezier:

22 aug – Vertrek

Ein-de-lijk was het dan zover, ik had er tegenop gezien, zin in, spannend, exciting en alle andere mogelijke gevoelengs gingen door mij heen op 22 augustus. Zo lang zat deze datum al in mijn hoofd en toen was hij toch echt aangebroken. Laatste dingen inpakken, ik had alles en het paste in 23 kilo baggage (dat vond ik een hele prestatie!) en 14 kilo handbaggage, ach dat checken ze toch niet:P Rond 5 op weg naar schiphol met papa, mama en Elsa – dag huisje, ga ik toch wel missen die comfort en ruimte want dat zal toch wel anders zijn in Hong Kong waar de ruimte schaars is.

Op schiphol aangekomen en bij de baggage drop off aangekomen, begon het eerste probleem. Ik dacht gelezen te hebben dat je 2 stuks baggage mee mag nemen met max 23 kilo, dit blijkt echter naar heel veel landen te zijn behalve Hong Kong. Optie werd eastpack op mijn koffer binden met kofferbanden en laten sealen, jammer en een beetje een duur grapje maarja ik kon moeilijk mijn eastpack met al mijn schoenen achter laten:P Na een pizzatje met Lisanne er ook nog bij, was het dan toch echt tijd om afscheid te nemen, bah dat blijft toch ellendig. Louise, mijn reismaatje en roomie ook uit Tilburg trof ik achter de douane, nog alvast wat Hong Kong dollars gehaald en boarden maar. Dit ging allemaal vrij vlot en toen stegen we op. No way back, het ging echt beginnen. Van minuut tot minuut wisselde mijn gevoel van spannend, eng, leuk, zin in, ik wil terug tot let’s do this. Niet al te best geslapen door al deze gedachtes maar al met al ging de vlucht toch best snel. 14.00 lokale tijd landde we en na een lange rij voor de paspoort check te hebben doorstaan konden we onze baggage ophalen en waren we toch echt in Hong Kong!!! Wauw ik kan het nog steeds niet beseffen.

23 aug – first day HK

In een shuttle naar ons hotelletje konden we al een heleboel zien van die joekel van een stad. Nu ingechekt te hebben bleken we een dubbel bed te hebben op onze kamer, maar de hele aardige medewerkers hier regelden dat we de volgende dag naar een kamer konden met 2 apparte bedden die ook nog eens groter was! Maargoed dat is “morgen” pas. Na onze spullen te hebben gedumpt en even wat anders aangetrokken te hebben gingen we er snel opuit de stad in Een andere gast die Louise via een gemeenschappelijke vriend kent (Mattieu) was de dag voor ons aangekomen en die was wel blij met een paar mensen om de stad mee te ontdekken. Op naar Nathan road, de grote straat die dwars door Kowloon gaat (in Hong Kong heb je Hong Kong island en Kowloon is de kant op het vaste land waar wij nu zitten net als de uni). Lekker rond gelopen, alles op je af laten komen, opzuigen en aan de vochtigheid wennen want dat is toch wel vervelend als alles gewoon zweet zonder dat je het echt warm hebt. Een beetje honger hadden we al dus ergens op een hoekje een stokje met gefrituurd krab vlees ofzo gekocht en een vers geperste appelsap, moeten we toch aan wennen en gelukkig niet ziek van geworden Maar al snel kwamen we er achter dat het toch allemaal wel duur is hier. En met duur moet je gewoon denken aan westerse prijzen. 0.3l vers geperste appelsap kost ongeveer €1.50, van de straat dus dat is aardig wat. Maargoed daar moeten we ook maar aan wennen. Metro kaart gekocht en toen opzoek naar wat om te eten. Uit een boekje hadden we een restaurant gevonden aan Nathan road die goeie Peking Eend serveerde. Dus die maar geprobeerd nadat we hem met enige moeite hadden gevonden, aangezien alles ergens in die grote gebouwen zit en niet aan de buitenkanten. Het eten smaakte zeker goed, veel chinezen die daar zaten en ik dacht weer terug aan hoe leuk dat was in Beijing, met zo’n grote groep aan een grote tafel. Nu vulden we immers maar een klein deel met z’n 3en. Moe maar voldaan was het na het eten tijd om naar bedje te gaan want toen rond een uur of 10 begonnen we toch wel erg in te zakken.

24 aug – Exploring Hong Kong

Uitgeslapen tot half 12, snel spullen ingepakt want zoals gezegd konden we naar een andere kamer Die was gelukkig al klaar dus hup spullen verhuizen en natuurlijk alles weer open trekken, nog even chillen en toen op zoek naar een beetje orientatie in de stad en hopelijk veel te kunnen zien. We besloten om (weer samen met Mattieu) de big bus tour te nemen omdat het nogal een heldere dag was voor Hong Kong begrippen (bijna geen smog/mist, maar toch wel wat) maar hierdoor werd het toch wel wat warmer in de stad. Dus inplaats van lopend de hele stad te zien konden we lekker blijven zitten en van alles over al die mega gebouwen horen. Omdat het zo helder was besloten we gelijk maar omhoog te gaan naar de Peak (gelegen op Hong Kong Island), het hoogste punt waar je als toerist kunt komen en dan heb je uitzicht over de hele stad, zoals je kunt bedenken erg indrukwekkend! Toen moesten we zelfs nog haasten om optijd de bus terug te hebben naar Kowloon, dus op de eerste de beste gehopt en dat bleek de nachttour te zijn, dus die hebben we gelijk maar mee gepikt. Prachtig zo met al die neon verlichtte gebouwen en billboards. Tussen alle feitjes over Hong Kong hoorde, heb ik het volgende het beste onthouden: in het meest gewilde complex op Kowloon met uitzicht op de victoria harbour (op Hong Kong island) kost een 3 verdieping appartement ongeveer €19 mln euro. Wooooow!:o Maargoed, na de night tour zijn we snel naar ons hotel terug gegaan om even om te kleden en te douchen, want zonder dat je ook maar iets doet of het warm hebt ga je overal een beetje zweten in dit vochtige land. Niet dat het het heel vervelend is maar alles wat tegen elkaar aanzit ofzo gaat plakken en zweten, maar gelukkig went het snel en is het nu al minder dat als je buiten (overal is airco) komt dat je tegen een “muur” van warmte aan loopt.

We hadden voor die avond via facebook in een groep die voor alle exchange studenten is aangemaakt, gevraagd of er al mensen aan waren gekomen en zin hadden om af te spreken in een Irish pub die we toevallig hadden gezien on our way en makkelijk te vinden was. Het leuke is dat je natuurlijk niet weet wie de andere exchange studenten zijn als je daar binnen komt. Dus wij zijn ergens gaan zitten en zagen op fb dat 2 andere gasten hadden geschreven dat ze er al waren, dus gingen wij uitleggen waar we zaten (via fb) en zo kwamen zij naar ons toe. Wat moderne technologie toch wel niet allemaal kan:P Uiteindelijk waren we met 1 uit San Fransisco, 1 uit Santa Clara, 1 uit Hawaii, 1 uit Zwitserland (Mattieu) en 6 uit Denemarken (dat is incl Louise). Dus dat was een leuk stel. Toen hebben we nog een ander barretje opgezoch waar veel buitenlanders zaten, zo kwamen we in contact 2 Zweedse en een Nederlands!:) jongen die werken in China maar hier hun visa kwamen verlengen en nog een groepje meisjes die elkaar op de Japanse cursus in Japan hadden ontmoet en nu bij 1 van hen op bezoek waren. Je hoort het al, je ontmoet heel snel veel nieuwe mensen en ze komen overal vandaan en daar ben ik voor gekomen:)

Wat me opgevallen is van de tour: steigers worden hier gebouwd van bamboe, en niet voor 1 of 2 verdiepingen, nee 10 of 15 of hoger als het moet. Hong Kong is de stad met de meeste skyscrapers van de wereld. Er zijn heel veel parken in de stad, bij ons hotel in de buurt ligt Kowloon park, daar ligt gewoon een openbaar zwembad in! Ik ben al een paar keer bijna de verdeerde roltrap opgelopen omdat alles hier links is en alle bussen die hier rijden zijn allemaal dubbel dekkers.

25 aug – Veel nieuwe mensen

Het was eerst tijd om wat uit te slapen, beetje chillen in de kamer voordat we rond 4 uur op Hong Kong Island werden verwacht bij vrienden van de familie van Louise. Rasj (Indier) en Lisa (Deens) wonen al een aantal jaar in Hong Kong, wij werden door Rasj opgehaald in een mooie BMW cabrio en hij was er helemaal klaar voor om ons Hong Kong Island te laten zien. Camera’s gepakt en met het dakje open ondanks dat het dan wat warmer was, hadden we een prachtig uitzicht. Een deel hadden we al gezien met de bus tour, maar hij wist weer hele andere dingen te vertellen. Ook hebben wij de zuid kant mogen bewonderen, daar is veel groen met daartussen ook hoge skyscrapers maar een stuk minder dan aan de noord kant en er zijn ook fantastische stranden! Daar gaan wij dus zeker een keer heen als we een dagje vrij hebben, daar kan ik nu al naar uit kijken! :)

Vervolgens zijn we naar hun prachtige appartemet (ook aan de zuid kant want doordat het daar minder vol gebouwd is en meer groen blijven de huizen mooier en is het voor de gezondheid ook beter, en dat was echt te merken dat je daar gewoon beter adem kon halen!) Er waren ook nog vrienden van hun over (met 2 jongens) die een half jaar geleden naar Australie verhuisd waren. Dus na een glaasje wijn als apperatief hebben we met z’n 8en een heerlijke maaltijd mogen nuttigen gemaakt door hun super filepijnse kok! Geen noodels of rijst en het rook heerlijk, daar waren wij wel aan toe na een paar dagen niet veel te hebben gegeten door de jetlag en verschillende apparte geuren in de stad. Het was een erg gezellige avond, ik was meer dan welkom en dat is wel fijn om te weten dat er hier mensen zijn om op terug te vallen mocht dat nodig zijn. Lisa moet in oktober bevallen dus dan zullen wij zeker een keer terug gaan om wellicht een keertje op te passen.

Daarna zijn we terug de berg over gegaan naar Lang Kwai Fong wat de uitgaans district voor studenten is. Daar was iedereen al die eerder die avond al afgesproken had, maar al snel hadden we ze gevonden, na enige smsjes over en weer. Het is een beetje zoals wij in Nederland kennen, alleen is het geen straat, maar een blok met heel veel barretjes en clubs, maar heel veel gebeurt ook op straat met dit mooie weer. Helaas was het de zaterdag avond dus onwijs druk en aangezien wij natuurlijk niet wisten wat leuk en niet leuk was, het overal stampes vol was en wij met een groep van ongeveer 20 waren (jazeker de groep was verdubbeld) die allemaal bij elkaar gehouden moesten worden , hebben we uiteindelijk meer rond gelopen dan iets anders. Maar hier was niets mis mee want zodoende kon je een beetje met iedereen praten en ze een beetje leren kennen. Geslaagde avond en alweer een hoop nieuwe mensen van veel verschillende nationaliteiten. Ik ben ondertussen ook half over gegaan op de noem mij maar “Anne” als ze het niet uit kunnen spreken, want Annemiek (Dankje papa en mama) is toch moeilijk uit te spreken voor anderen:P

26 aug – tyfoon

Nee hoor ben maar niet bang, er was geen echte tyfoon, maar wij hadden 2 dagen geleden gehoord dat er een tyfoon zou komen en dan is het altijd even de vraag hoe heftig hij dan komt als hij überhaut al komt. Louise en ik dachten dus, na de stapavond van gister is dat een mooi excuus om lekker een dagje niet veel te doen. Al met al viel de stapavond mee net als de tyfoon (niets van gemerkt), maar omdat we geen wekker hadden gezet werden we alsnog pas om half 2 wakker, oeps, toch lastig om aan de tijd te wennen: om 4 uur was ik nog niet heel moe en toen ik om 1 uur wakker werd dacht ik uuuuh nu al. Anyway, daarna zijn we met Mattieu beetje rond gaan lopen door Kowloon, 1 van de veeeeele shopping malls bekeken en overheerlijke sushi gegeten. Daarna met 3 andere afgesproken om de nacht ferry tour te nemen, maar eenmaal bij de ticket service aan te zijn gekomen konden we op de een of andere manier geen tickets meer krijgen... gekke chinezen:P Dus toen hebben we met een deel van de groep van gister afgesproken om de light show van victoria harbour (voor ons de 2e keer) te bekijken. Daarna zijn we met z’n 13e op zoek gegaan naar the famous Mr. Wong, een restaurant waar je naar het schijnt goed kunt eten.

Dat gaat met zo’n groep nu eenmaal niet zo snel en het was nog moeilijk te vinden ook, maar met google maps en wat geduld kom je er vanzelf. Heel anders dan verwacht, een klein restaurantje in een buurtje achter the main road en een zijstraatje waar ook tafels stonden was het restaurant van Mr. Wong. Het was ons aangeraden en hij had nog wel plek, dus huppakee zitten en eten maar. Er werden flessen van 0.6l bier op tafel gezet en hij zou ons een assortiment aan eten brengen wat populair was. Werkelijkwaar, die man is een ware entertainer en ook nog eens heerlijke gegeten. Super avond gehad en voor de eerste keer heel goedkoop gegeten, en zoals velen al van Nederlanders weten, ja dat vinden wij belangrijk:P Daarna lekker allemaal naar huis gegaan om morgen ochtend naar onze dorms te verhuizen en voor het eerst de City University of Hong Kong te zien. Ik ben erg benieuwd en zal jullie snel laten weten hoe het is!

• 26 Augustus 2012 - 19:36

Annemarie:

Whooo wat een verhaal Miek! Super gaaf!:D
    Geniet ervan daar! x

• 26 Augustus 2012 - 19:36

Oma Cleven:

Lieven schat,wat heb jij in 2 dagen al gezien.je moet je ouders niet de schuld geven dat je Annemiek heet en dat die stomme mensen dat niet uit kunnen spreken [wel te begrijpen met al die interationalestudente,] Trouwens op Stepbridge heet ik ook Anne dus enig verwanschap is er toch zeker;
    Ik vind je reisverslag niet te lang ,heb genoten van je entousiasme.Wat ben je energiek en een grote vrienden kring met ook nog mensen die daar wonen is super leuk,
    Ik nu voor mijn eten zorgen en toch maar even naar dat lijsttrekkers debat kijken en schakel in tussen wel over naar een film op Belgie.Kijk uit naar je volgende reisverslag want kenns maken met de campus zal een andere ervaring zijn,Jij geniet daar in Hongkong en ik van de ervaringen.Bevoorrecht ben je wel en zult daar je hele leven plezier van hebben.

Dikke kus van Oma

• 28 Augustus 2012 - 17:05

Annemiek K:

Onder het genot van mijn flower tea (jaja ze hebben hier een China Town) heb ik je blog gelezen: goed begin is het halve werk en het is zeker een goed begin zo te lezen!
    Enuh... dat links lopen went snel, ben er al aan gewend. Dus dat worden botsingen als we terug komen in NL haha

Geniet er van & Blijf vooral lekker zulke lange verhalen schrijven! Mijn thee is nog niet op aan het einde van het verhaal, dus nog tijd genoeg over :p

We skypen snel weer miek!

• 02 September 2012 - 15:26

Hanneke:

hoi Annemiek,

Leuk om je verslagen te lezen! 't Zal even wennen zijn om om te schakelen, maar zo te zien pas jij je heel snel aan :-)
    Geniet van al het moois om je heen en steek ook nog wat nuttigs op zo tussendoor.....
    Groeten uit Stippent, Hanneke

• 03 September 2012 - 01:49

Oma:

Wilde graag weten wat jij daar zojam jam vond en weet nu dat dim sum kleine pannekoekjes zijn met van alles gevuld en gestoomd in rietentrusten mandjes.maar heb nog veel meer lekkers gevonden .Ben weer wat wijzer geworden.
    van hier uit trusten xxxxxxx